AcasaPortalCalendarFAQCautareMembriGrupuriInregistrareConectare

Distribuiţi | 
 

 ..::Cum să actualizezi/restaurezi BIOS-ul plăcii de bază::..

In jos 
AutorMesaj
SoRyNuTzU95
ADMiNiSTRaToR
ADMiNiSTRaToR
avatar

Mesaje : 211
Varsta : 23
Localizare : Dr.Tr.Severin

MesajSubiect: ..::Cum să actualizezi/restaurezi BIOS-ul plăcii de bază::..   Vin Apr 09, 2010 9:12 pm

Ce este BIOS-ul și de ce umblăm la el?
Basic Input/Output System, mai pe larg. Definiția ar fi cam următoarea: BIOS-ul este un set de rutine, scris în limbaj de asamblare și stocat într-un cip de tip ROM (EEPROM, de exemplu) de pe placa de bază (și nu numai, atât plăcile video, de exemplu, cât și alte dispozitive electronice, non-IT, au propriul BIOS), care se comportă ca un intermediar între hardware-ul sistemului și software-ul instalat. BIOS-ul conține toată informația necesară ca PC-ul să pornească în starea de POST (Power On Self Test), stare ce constă în modul în care sunt recunoscute componentele, modul în care se comunică cu procesorul, se trimit semnal video către monitor... mai pe scurt, toate funcțiile de bază ale sistemului. Așadar e clar de ce un sistem cu un BIOS corupt nu va mai porni deloc, de cele mai multe ori. Spun de cele mai multe ori deoarece există totuși unele metode de a rreînvia" BIOS-uri.
Flashing-ul BIOS-ului constă în suprascrierea chipului de tip ROM cu o nouă variantă de BIOS. De ce însă? Pentru că în ziua de azi, producătorii au un ritm alert de a scoate hardware-ul nou pe piață, astfel încât de cele mai multe ori acesta nu este testat corespunzător, el având diferite bug-uri ce sunt remediate abia după ce acestea dau bătăi de cap utilizatorilor (care trimit e-mail-ul serviciului de suport care la rândul lui notifică programatorii ce vor remedia problemele, printr-o nouă versiune de BIOS). În plus, unele componente lansate mai târziu nu sunt automat compatibile cu anumite plăci de bază (de exemplu, procesoarele), iar necesitatea actualizării BIOS-ului este imperativă. Așadar, iar, avem nevoie de un BIOS mai nou. Dacă însă sistemul funcționează perfect, apariția unui noi versiuni de BIOS nu este recomandată, deoarece nereușita actualizării lui, repet, poate duce la dezastru.Orice actualizare a BIOS-ului trebuie făcută respectând anumiți pași, iar primul pas este citirea change log-ului ce vine cu noua versiune și deciderea dacă merită făcută riscanta procedură.
La ora actuală, mai sunt trei producători de BIOS-uri pe care le întâlnim pe plăcile de bază: Award, AMI și Phoenix, IBM cam părăsind acestă piață.
Tipurile de BIOS, din punct de vedere al montării lui pe placa de bază, se clasifică astfel: sudat și amovibil. Cel sudat, odată scris greșit nu mai poate fi reparat (decât dacă sistemul reușește să pornească totuși, într-un fel sau dacă vreun electronist/service se încumetă să-l dezlipească de pe placă) iar cel amovibil este cel mai puțin riscant, un BIOS scris greșit se poate repara prin înlocuirea chipului cu un altul, scris corect, ce poate fi achiziționat din diverse surse (la comandă, bineînțeles).

Flashing in progress...
În general producătorii plăcilor de bază recomandă folosirea aplicațiilor proprii, pentru flashing-ul noului BIOS. Aplicații proprii care au de fapt, la bază, tot aceleași aplicații oficiale: AWDFLASH și AMIFLASH.
Recomandarea mea? Folosiți aplicația recomandată de producător, însă din DOS. Din Windows sunt mari șanse ca ceva să nu meargă bine și să stricați placa de bază. Navigați către pagina producătorului de bază, cea oficială și descărcați ultima versiune de BIOS pentru placa dvs. Nu folosiți alte surse decât cea oficială, atât din motive de stabilitate (BIOS-uri modificate nu tocmai corespunzător ) cât și din motive de siguranță: unii rău voitori ar putea redenumi un BIOS pentru o anumită placă, încât acesta, instalat pe placa dvs... vă dați seama.
În general BIOS-urile vin cu extensia *.ROM sau *.BIN. Descărcați o imagine de disketă, făcută în Windows 98, și formatați o disketă nouă, pe care să o înregistrați (puteți folosi și un stick USB dacă nu aveți unitate floppy) cu imaginea acesteia. Copiați în rădăcina acesteia cele două fișiere, executabilul și fișierul cu BIOS-ul.

În cazul BIOS-urilor Award, procedura este următoarea:
- Boot-ați de pe disketă sau de pe stick-ul USB;
- Verificați datele de pe acesta cu comanda DIR (A:\> DIR);
- În funcție de versiunea de AWARD Flash Utility, veți avea de tastat comanda rA:\>ADW864 BIOSNOU.BIN" și apăsat ENTER. În cazul unei noi variante de software, puteți avea, de exemplu, AWD865, așadar această valoare, cât și denumirea noului BIOS, o veți ști dvs. în momentul flashing-ului;
- În noua fereastră, AwardBIOS Flash Utility V.8.64, apăsați Y pentru a salva BIOS-ul curent și N pentru a sări peste acest proces. Este recomandat să îl salvați, pentru a-l avea în cazul unei proceduri nereușite. Apăsați din nou ENTER. Scrieți numele sub care se va salva fostul BIOS. Tastați iar ENTER.
- Din nou, veți fi întrebați dacă sunteți siguri și dacă doriți să începeți operațiunea de flashing. Apăsați Y. Rugați-vă să nu cadă curentul cât timp noul BIOS este scris pe ROM.
- Când va fi terminat, scoateți disketa sau stick-ul și apăsați F1, pentru a reporni sistemul. Dacă totul a decurs corect, sistemul va boot-a noua versiune de BIOS, ce va fi afișată în partea de jos a ecranului.
- Nu e gata însă. Apăsați tasta DELETE și intrați în BIOS, selectând Load Optimized Defaults și salvând. Reporniți iar. Intrați în BIOS din nou și faceți modificările dorite, după plac.
- Gata!

În cazul BIOS-urilor AMI, procedura nu diferă cu mult:
- Primii pași sunt la fel ca la Award.
- După boot-area de pe disketă (sau stick, dar nu voi mai repeta), tastați rA:\>aminf330 BIOSNOU.ROM" (fără ghilimele, bineînțeles).
- Sistemul de flashing va verifica tag-ul vechiului BIOS cât și al celui nou, pentru a se asigura de compatibilitatea acestora. După verificare, dacă totul va decurge în regulă, Veți citi următorul mesaj de confirmare: The BIOS ROM file is correct. Press [ENTER] key to continue or [ESC] key to abortr30;
- Apăsați ENTER.
- Nu atingeți PC-ul cât timp acesta va scrie noul BIOS. Dacă aveți un UPS, e recomandat să-l aveți conectat, pentru a minimiza șansa unei nereușite, din cauza penelor de electricitate.
- Sistemul va reporni singur la terminarea flashing-ului, dvs. rămânându-vă să încărcați setările implicite, la fel ca mai sus, ca apoi să vă faceți modificările proprii, după un nou restart.

Există, după cum spuneam, și metode de flashing din Windows. Deși, eu am făcut uneori up-date-uri în acest fel, din lipsa unui stick USB sau a unei unități floppy disk, repet, nu v-o recomand. O mică incompatibilitate, un proces care rulează pe fundal și care blochează programul de flashing... și placa dvs. va pleca, cel mai probabil, în raiul plăcilor.

În cazul unui flashing nereușit, puteți încerca următoarea metodă, în cazul BIOS-urilor de tip Award:
Pe aceeași disketă boot-abilă, creați un fișier rautoexec.bat", cu NotePad-ul. Scrieți în el aceeași comandă de flashing, ca mai sus (rADW864 BIOSNOU.BIN"Wink și salvați. Dacă metoda însă nu va funcționa, automatizați procesul adăugând /py/sn/f/cc/r în continuarea comenzii. Py fiind program yes, sn fiind save no, f fiind flash, cc fiind clear CMOS și r fiind reboot. După finalizarea autoexec.bat-ului, boot-ați de pe disketă și așteptați. Dacă nu aveți o placă video pe PCI, pentru a vedea ce se întâmplă... așteptați o perioadă, sistemul va porni singur după reboot.

În cazul BIOS-urilor AMI, treaba e mai simplă:
Descărcați versiunea de BIOS compatibilă cu placa de bază pe care o dețineți; redenumiți-o în AMIBOOT.ROM și scrieți-o pe disketă (acesta nu trebuie să fie boot-abilă și nici să conțină fișierul executabil pentru flashing, pe disketă trebuind să aveți doar BIOS-ul). Porniți sistemul. Dacă acesta va accesa floppy disk-ul, LED-ul unității va porni, deci totul decurge după plan. Dacă nu decurge așa... apăsați CTRL+HOME pentru a forța up-date-ul. Urmați instrucțiunile de pe ecran (asta înseamnă că aveți nevoie de o placă video pe PCI, dacă imaginea nu apare pe placa video AGP sau PCI Express). După ce se va auzi 4 beep-uri succesive sau vi se va sugera să scoateți disketa, puteți reporni. Dacă aveți tastatură USB și nu funcționează, încercați pe PS/2.

Sincer, sper să nu aveți nevoie de aceste sfaturi, însă e bine de știut.

Ar mai fi multe de spus, însă în linii mari, știți tot ce trebuie pentru a efectua un flashing cu succes și pentru a restaura o placă rmoartă". Cu ghilimele deoarece uneori nu e tocmai moartă, alteori însă da, deci evitați cât posibil un flashing greșit/nereușit. Dacă sistemul funcționează bine, NU-L REPARAȚI!
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului
 
..::Cum să actualizezi/restaurezi BIOS-ul plăcii de bază::..
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
BuN VeNiT pe WwW.SeVeRiNCs.Tk :: |->CouNTeR - STRiKe :: |->TuToRiaLe-
Mergi direct la:  
Parteneri:
creează un forum | © phpBB | Forum gratuit de suport | Contact | Semnaleaza un abuz | Creeaza-ti propriul blog